Καντάδα στις Μελαμπες

Οι Μέλαμπες είναι ένα από τα χωριά που παραμένουν ζωντανές πολλές παλιές παραδόσεις όπως η γνωστή σε όλους Μελαμπιανή Καντάδα.
H Μελαμπιανή Καντάδα ζωντανεύει, όταν μια παρέα 10 -20 και παραπάνω μερακλήδων με επικεφαλής τη λύρα και το λαγούτο παίζοντας στους δρόμους του χωριού διάφορους κρητικούς σκοπούς , τραγουδεί ένας-ένας και κομμάτι -κομμάτι τη μαντινάδα του και επαναλαμβάνοντας το στη συνέχεια όλοι μαζί – αποπαίρνοντας την – όπως χαρακτηριστικά λέγεται.
Όλα αυτά μπορούν να γίνονται συχνά – με – αλλά και χωρίς σοβαρές αφορμές , μα προ πάντων τις γνωστές εορτές του χρόνου . Μετά τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία άρχιζε το συνηθισμένο τυπικό του πανηγυριού. Η γιορτινή ατμόσφαιρα και οι ευχές μεταφέρονται στα καφενεία όπου οι εορτάζοντες θα κεράσουν όλους τους παρευρισκόμενους και θα δεχθούν τις καθιερωμένες ευχές τους. Το απόγευμα η ατμόσφαιρα αυτή θα μεταφερθεί στα σπίτια των εορταζόντων. Σε κάποιο απ’αυτά θα κληθούν οι οργανοπαίκτες του χωριού που μαζί με τους τραγουδιστές θα ξεκινήσουν τη ογανωμένη παρέα ( καντάδα ). Η μουσική συντροφιά σε λίγο θα επισκεφθεί και άλλους εορτάζοντες. Αυτό διαρκεί ώρες και με επισκέψεις σε πολλά σπίτια, δίδοντας έτσι την ευκαιρία στις νοικοκυρές να προσφέρουν την πατροπαράδοτη φιλοξενία και στα μέλη της παρέας να γευτούν τη γνήσια ρακί και κρασί αλλά και σε όλους που βρίσκονται στο χωριό να απολαύσουν ένα μοναδικό συγχρονισμένο μουσικό άκουσμα, που πραγματικά μαγεύει και εντυπωσιάζει.