Το χωριό

Οι Μέλαμπες είναι ένα χωριό με πλούσια πρόσφατη μα και παλιότερη  ιστορία. Ο θεός  χάρισε απλόχερα στον τόπο αυτό φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, καταπληκτική θέα, και κυρίως φιλόξενους ανθρώπους. Δημιούργησε με λίγα λόγια ένα μικρό παράδεισο εκεί στη Νότια Κρήτη.

    Η αλήθεια είναι ότι η γεωγραφική και υψομετρική θέση του χωριού σε συνδυασμό με το υγιεινό δροσερό και χωρίς υγρασία κλίμα του  είναι ένα από τα πολλά  φυσικά πλεονεκτήματα  του χωριού, που προσφέρει μια μοναδική παραμονή στον επισκέπτη .Καθήμενος σε ένα από τα καφενεία του  απολαμβάνει βόρεια μια ανεπανάληπτη θέα με τα πλούσια αιωνόβια λιόφυτα, που απλώνονται από το χωριό στην κοιλάδα του Πλατύ ποταμού και μέχρι τον Ψηλορείτη και το Κέντρος. Νότια είναι η κατάφυτη από αμπέλια πλαγιά της Βουβάλας . Από την κορυφή της, που έχει υψόμετρο 1000 μ., μπορεί να δει κανείς ολόκληρο σχεδόν το  Λιβυκό Πέλαγος , τα νησιά Παξιμάδια , Γαύδος , και το μεγαλύτερο μέρος των 2 επαρχιών Αγ. Βασιλείου και Αμαρίου καθώς και ολόκληρη την πεδιάδα της Μεσσαράς.

Αυτή ακριβώς τη θέα και το υγιεινό περιβάλλον αναζητώντας  συνεχώς και πολλοί  τουρίστες  περιπατητές  έρχονται στο χωριό και στη συνέχεια κατηφορίζουν με τα πόδια στην Αγ. Γαλήνη  άλλοι δε  προτιμούν να περπατήσουν ανάμεσα στα αμπέλια στον αγροτικό αυτοκινητόδρομο και να φθάσουν στην κορυφή της Βουβάλας για να απολαύσουν το πανοραμικό θέαμα που περιγράψαμε παραπάνω.