Οικία Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων


Πρόκειται για ένα μνημείο εκκλησιαστικό και ιστορικό που δίνει σε κάθε επισκέπτη προσκυνητή μια πρωτόγνωρη μοναδική εικόνα , που με σιωπηρό αλλά εύγλωττο τρόπο αποκαλύπτει και διηγείται την εποχή και την ιστορία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων. Οι Άγιοι, Γεώργιος, Αγγελής, Μανουήλ και Νικόλαος γεννήθηκαν, έζησαν στις Μέλαμπες και εκτελέστηκαν από τους Τούρκους στο Ρέθυμνο το 1824 επειδή αρνήθηκαν να αλλάξουν την πίστη τους στο Χριστό και να γίνουν Μωαμεθανοί.

Εδώ λοιπόν σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε το σπίτι ενός των Αγίων (Γεωργίου). Τα κτίσματα με τις αρμολογημένες πέτρες , τη μεγάλη καμάρα , το στενό δρομάκι που διαπερνά το χώρο , τη διακριτική με παλιά αντικείμενα διακόσμηση , τους βασιλικούς και τα λουλούδια που στολίζουν τα μικρά παρτέρια , μαζί με τον ορίζοντα του Ψηλορείτη στο βάθος του τοπίου όλα μαζί και το κάθ’ένα χωριστά δημιουργούν ένα θαυμαστό αποτέλεσμα , που αναδύει ασυνήθιστη ηρεμία και σπάνια ψυχική γαλήνη .

Μια γαλήνη , που σου προκαλεί πνευματική ανάταση , φτερούγισμα ψυχής πάνω από τα ορατά και σε φέρνει σε αλλοτινές εποχές , για να φανταστείς και να συναντήσεις συγχωρεμένους ανθρώπους που κατοίκησαν σ’αυτά τα σπίτια , της γειτονιάς , να συζητήσεις μαζί τους πράγματα παλαιϊνά , αλλοιώτικα , αλλά σπουδαία. Ο επισκέπτης στη διάρκεια παραμονής στο χώρο αισθάνεται το βλέμμα των Αγίων πάνω του και σαν σε άλλη διάσταση, ταξιδεύει ξεκινώντας από το χθες, συνεχίζει στο σήμερα , με προοπτική την αιωνιότητα !
Ας είναι βοήθεια και στήριγμα όλων μας.