Εκκλησίες του χωριού

Οι  Εκκλησίες που υπάρχουν μέσα και έξω από το χωριό και που απλώνονται χρονικά από τα υστεροβυζαντινά χρόνια μέχρι τις μέρες μας δηλώνουν την μεγάλη ιστορία και το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων του. Ειδικότερα

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής

Είναι Ναός βασιλικού ρυθμού του 14ου αιώνα με θαυμάσιες αγιογραφίες  2 στρωμάτων   και  προσεγμένη από την αρχαιολογία συντήρηση . Σε συνδυασμό μάλιστα με τον τεράστιο πλάτανο, που αναφέραμε παραπάνω,  που τη σκιάζει αγκαλιάζοντας την ευλαβικά  και την κάτω βρύση  που βρίσκεται στο βόρειο προαύλιο της και 5 μέτρα χαμηλότερα δημιουργούν ένα σύνολο που ο επισκέπτης αισθάνεται την ανάγκη να προσκυνήσει και ν’ανάψει το κερί του στη χάρη της ,νοιώθοντας  ξεχωριστή ξεκούραση , σωματική συγχρόνως και πνευματική . Βέβαια το πανηγύρι της στις 26 Ιουλίου κάθε χρόνο είναι ευκαιρία για αθρώα συμμετοχή πλήθους πιστών από τις Μέλαμπες και τα γύρω χωριά.

Ο δύκλιτος Ναός  της Παναγίας

Κτίστηκε το  1835 και οι τοίχοι της με το μεγάλο πάχος τους θυμίζουν φρούριο . Το ασυνήθιστο καμπαναριό και ο πρόναος αλλά και όλη η εικόνα που προέκυψε μετά την  σπουδαία σε ποιότητα  συντήρηση του εντυπωσιάζουν με  την αρχιτεκτονική τους .  Το παμπάλαιο σκαλιστό τέμπλο της και οι  εικόνες της προκαλούν ιερό δέος στον προσκυνητή . Σ’αυτή την εκκλησία  μνημείο στις 25 Μαρτίου του 1867 λίγο μετά την ολοκαύτωση του Αρκαδίου έγινε μια  ιστορική Θεία Λειτουργία με εκκλησίασμα τους στρατοπευδεμένους στις Μέλαμπες γενναίους στρατιώτες του Μ. Κόρακα , Δημ Πετροπουλάκη και Π. Κορωναίου και τους κατοίκους του χωριού, στο τέλος της οποίας ο Αριστ. Σπανόπουλος εκφώνησε πατριωτικό λόγο για το μέλλον της κρητικής επανάστασης  . Εδώ γίνονται και σήμερα οι περισσότερες λειτουργίες του χρόνου ,των Χριστουγέννων , της Μεγάλης Εβδομάδας , του 15 γούστου – που εορτάζει – συνάξεις για ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα . Εδώ δεν σταματάνε τα παιδιά του χωριού να παίζουν γυρνώντας στο προαύλιο της , σαν να αισθάνονται πως η Παναγία είναι η Μεγάλη μάνα τους και θέλουν να τριγυρνάνε  κάτω από το βλέμμα της  και  τη σκέπη της . Εδώ μαζεύονται κάθε Κυριακή για την ώρα του κατηχητικού ευκαιρία της ξεγνοιασιάς και της χαράς .

Ο Ναός των Αγίων 4 Μαρτύρων

Είναι ο Καθεδρικός Ναός του χωριού ,που έχει κτισθεί το 1952 σε περίοπτη και πανοραμική πραγματικά  θέση και είναι αφιερωμένος στους  τοπικούς Αγίους 4 Νεομάρτυρες Γεώργιο , Αγγελή , Μανουήλ ,Νικόλαο ,που γεννήθηκαν και έζησαν στις Μέλαμπες μαρτύρησαν δε το 1824 στο Ρέθυμνο . Η αρχιτεκτονική του Ναού  , ο διάκοσμος του , οι εικόνες  του τέμπλου του – έργα του μεγάλου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου – δίδουν μια ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια . Αλλά και ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντος χώρου – όλη δηλαδή η δενδρόφυτη πλαγιά  των 10 και πλέον στρεμμάτων , που είναι κτισμένος ο Ναός – εύκολα πείθουν τον περαστικό να σταματήσει να αναπαυθεί από το ταξίδι και να απολαύσει την ομορφιά του απέραντου ορίζοντα .Ο Ναός εορτάζει στις  28 Οκτωβρίου ημέρα κατά  την οποία γίνονται πανηγυρικές ακολουθίες και λιτανεία με Ιερά Λείψανα των Αγίων στους δρόμους του χωριού . Στη συνέχεια την ημέρα εκείνη ακολουθεί γενική φιλοξενία των προσκυνητών και το απόγευμα σειρά παίρνει  η Μελαμπιανή παρέα στο χωριό , το γλέντι και ο χορός.

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη στου Βούλγαρη είναι του 15ου αι . Σήμερα σώζεται μόνο ο Ναός του Προδρόμου τα δε υπόλοιπα κτίσματα της έχουν ερειπωθεί . Η πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά  δροσίζει όλο το χρόνο κάθε διψασμένο προσκυνητή  .