Για παρασκευάσουμε τυρί πρέπει πρώτα να σουρώσουμε το γάλα μας με ένα ύφασμα , μετά πρέπει να το παστεριώσουμε. Βάζουμε λοιπόν το γάλα στο καζάνι μας και το ζεσταίνουμε μέχρι τους 65 βαθμούς Κελσίου για δέκα λεπτά (θερμοκρασία αποστείρωσης).
Για την όλη διαδικασία πρέπει για να είμαστε σίγουροι για την θερμοκρασία και να έχουμε ένα μαγειρικό αδιάβροχο θερμόμετρο.
Κλείνουμε την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει το γάλα μέχρι τους 35 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια ρίχνουμε την διαλυμένη μαγιά μας μέσα στο γάλα.

Ανακατεύουμε το γάλα μας για να πάει παντού η μαγιά και περιμένουμε για να πήξει. Στη συνέχεια σουρώνουμε με σουρωτήρι το τυρί που ανεβαίνει στην επιφάνεια και το βάζουμε στη «μαδαρέ» για να στραγγίσει. Αυτό είναι το ανθότυρο και θα γίνει η ξερή μυζήθρα μας, αφού πρώτα αλατιστεί και ξεραθεί σε σκιερό και δροσερό μέρος για 3-4 εβδομάδες.

Τα τυριά που παρασκευάζονται στις Μέλαμπες είναι εξαιρετικής ποιότητος και γίνονται μόνο με γάλα αίγας και προβάτου.Τα αιγοπρόβατα στις Μέλαμπες εκτρέφονται ακόμη σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους, είναι όλα ελεύθερης βοσκής και τρέφονται με χόρτα και βότανα .

Ανθότυρος

Παράγεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Ωριμάζει με τον χρόνο και τη βοήθεια αλατιού, σκληραίνει χάνοντας υγρασία. Η ονομασία του σημαίνει ανθό του τυριού. Είναι κατάλληλο για μακαρόνια.
Μυζήθρα
Είναι ένα μαλακό φρέσκο τυρί σχεδόν άπαχο με απαλή και ουδέτερη γεύση. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Συνοδεύει φρέσκα φρούτα και προσφέρεται ως ορεκτικό ή σαν επιδόρπιο με μέλι.