Μουσείο Υφαντικής Τέχνης Μελάμπων

Το Μουσείο Υφαντικής Τέχνης Μελάμπων φιλοξενείται στο χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κτήριο της Κοινότητας Μελάμπων, δίπλα στο μεγάλο Πλάτανο και στον Ναό της Αγίας Παρασκευής. Είναι ένα λιτό και αυστηρό διώροφο κτίριο ως προς την κατασκευή και την οργάνωσή του. Το ισόγειο αποτελείται από ενιαίο χώρο και φιλοξενεί εκθέματα λαογραφικά, την τελευταία σωσμένη Φάμπρικα – ελαιοτριβείο του χωριού, πλήθος εργαλείων και αντικειμένων του προηγούμενων ετών. Σε αυτόν τον εσωτερικό χώρο επίσης υπάρχει πέτρινη σκαλιστή κρήνη – πηγή πόσιμου νερού.

Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει ενιαίο χώρο και μπαλκόνι με χαρακτηριστικά στοιχεία δόμησης της τοπικής αρχιτεκτονικής, Στο παρελθόν ήταν χώρος συνεδριάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου, αίθουσα Δικαστηρίου και άλλα.
Στο χώρο αυτό ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την μοναδική υφαντική τέχνη των Μελάμπων με τα σπάνια και μοναδικά χειροποίητα κομμάτια από μαλλί, μετάξι λινάρι, καθώς και όλα τα εργαλεία και τις πρώτες ύλες για την παραγωγή τους. Το Μουσείο χαρακτηρίζεται για την πληρότητα, αρτιότητα , και τα καλά διατηρημένα εκθέματα καθώς και την εύκολη πρόσβαση.

Στόχος της ίδρυσης του Μουσείου είναι η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Μελάμπων, μέσω της καταγραφής και περισυλλογής των αντικειμένων, με απώτερο σκοπό την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των επισκεπτών.
Στο χώρο λειτουργεί μικρό περίπτερο με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Επίσης γίνεται προβολή σχετικού βίντεο για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Το Μουσείο μπορείτε να επισκεφτείτε κατόπιν συνεννόησης με αποστολή μηνύματος στο info@melambes.gr ή κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας : 6988257357 – 6932214503